LEADER

Vízparti sétány környezetrendezése

Vámosszabadi, Kossuth L. u. Hrsz.: 223/3, 338/

Tanulmányterv
Műszaki leírás


1. Előzmények
Vámosszabadi Község Önkormányzatának (9061 Vámosszabadi, Szabadi u. 57.) megbízásából a települést kettészelő Holt Duna partjának Szabadi utca és Temető utca közé eső szakaszán (hrsz.: 223/3, 338/1) sétányt alakítunk ki. A tervezéshez szükséges alapadatokat az önkormányzat biztosította. A területről geodéziai felmérés nem készült. A kivitelezés előtt ennek pótlása és kiviteli tervek készítése szükséges.

2. Meglévő állapot
A tervezési terület a Temető utca és Kossuth Lajos utca sarkán található 339 hrsz-ú telek határától a Szabadi utcáig terjedő keskenyedő sáv a Hold Dunával párhuzamosan. A Szabadi utca felé eső végében egy szennyvízátemelő, a Temető utca fel eső végében egy 1860-as években épült harangtorony, egy Millenniumi kereszt és egy kút csonkja található. Az építményeket nem veszi körbe burkolat, a gyepben elszórva állnak.
A Kossuth utca és a Holt Duna közé eső terület két részre tagolódik: a vízpart szintjével egy magasságban lévő 6-7 m széles parti sávra, és a Kossuth utca szintjéhez csatlakozó, nagyobb kiterjedésű részre. A magasabb szakasz képezi a tervezési területet, mivel az alsó részből egy 5 m széles sávot a szabadon kell hagyni a vízpart karbantartásához. A körülbelül 50 cm-es szintkülönbséget a terület teljes hosszában végigfutó rézsű hidalja át. A rézsű aljában a parttal párhuzamosan, egymástól szabálytalan távolságokra 70 db fűzfa látható 20 és 40 cm közti törzsátmérővel. Nagy részük ferde törzsű, a kis tőtávolságok miatt deformált alakú, ezért kivágásukat javasoljuk. a sűrű ültetés miatt leárnyékolják a területet. A tervezett állapot szerint változatosabb, több fajból álló ligetes részt alakítunk ki. A magasabban fekvő részen található néhány értékes fafaj (Quercus-tölgy, Betula-nyír, Tilia-hárs, Platanus-platán), amelyek megtartása szükséges, de az akácok (Robinia), ferde törzsű és villás ágú egyedek eltávolíthatóak. Listájukat a K-01 tervlap tartalmazza. A cserjeszint teljesen hiányzik, csak az emlékművek környékén látható néhány tuja.

3. Koncepció
A település távlati tervei között szerepel a harangtorony és a Millenniumi kereszt környezetének rendezése, kisméretű dísztér kialakítása. Ehhez a későbbi projekthez kapcsolódik a jelenlegi tervezési feladat. A harangtorony és az emlékkereszt mellől egy-egy sétaút indul, amelyek kisebb körív megtétele után a Holt Duna partján egyesülnek egy sétaúttá. A sétaút ívesen kanyarog a tervezett cserje- és facsoportok között hol megközelítve, hol eltávolodva a vízparttól. Az út mentén több pihenő részt is kialakítottunk padokkal és hulladékgyűjtőkkel. Ezek környékén szabad kilátást biztosítottunk a Holt Duna partjára, így megőrizve a vizuális kapcsolatot a szépen rendben tartott, hangulatosan kialakított szemközti partszakasszal. Takaró növénysávokat a Kossuth utca felé eső oldalon telepítettünk.
A sétány a Szabadi utca felé eső szennyvízátemelő előtt néhány méterrel köt ki a Kossuth utcára, ahol a szemközti oldalon végigfutó járdához kapcsolódik. A szennyvízátemelőt magas cserjékkel vettük körbe, hogy ne zavarja meg a sétány hangulatát.
A pályázati előírásnak eleget téve a tervezett növények mindegyike őshonos faj. A lombhullató fák közül Fraxinus excelsior (magas kőris), Quercus robur (kocsányos tölgy), Sorbus domestica (házi berkenye), Sorbus aucuparia (Madárberkenye) és Tilia cordata (kislevelű hárs) kerül telepítésre, amelyek a környéken is fellelhetőek. A tervezett cserjefajok a következők: Cornus sanguinea (veresgyűrű som), Corylus avellana (mogyoró), Cotinus coggygria (cserszömörce), Euonymus europeus (kecskerágó), Prunus spinosa (kökény), Rosa canina (gyepűrózsa), Sambucus nigra (bodza), Viburnum lantan (ostorménbangita), amelyek a Kisalföld erdőtársulásaiban megtalálható növények.

4. Burkolat
A kialakított sétaút stabilizált murva burkolatot kap, szélessége 1.20 m. Szélén beton megtámasztású kerti szegély fut végig.
Murva burkolat rétegrendje:
• 5 cm vtg. UNZ 4/8 murva
• 10 cm vtg. M22 murva alap
A burkolatot rétegenként tömöríteni kell.
5. Kerti berendezési tárgyak

5.1. Kerti pad
STAHL CP 185
Súly: 55kg
Méretek (mm):
Szélesség:    650
Magasság:    750
Hosszúság: 1850
Az ülőfelület 15×76-os acél rácsszerkezet felhasználásával készül, hidegen hajlított acél oldalmerevítőkkel és lábakkal. A kísérletekkel meghatározott és így a legkedvezőbb ívűre hajlított rácsfelület pihentető, kellemes ülést biztosít. Szerkezeti adottságai miatt könnyen tisztán tartható. A talajhoz 4 db 11mm-es furaton keresztül rögzíthető. Felületvédelem: tűzihorgonyozva és porfestve RAL színskála szerint.

 

5.2. Hulladékgyűjtő
STAHL P 600
Súly: 37 kg
Méretek: (mm)
Átmérő:      500
Magasság: 830
Tárolótér: 35 l
A félkörívű nyitható ajtó és az acélgyűrűs zsákrögzítés biztosítja a higiénikus tárolózsák cserét. Az alaptípus a talajhoz 2 db 11 mm-es furaton keresztül rögzíthető. Felületvédelem: tüzihorganyozva, porfestve RAL színskála szerint.

Növénytelepítési terv

Módosult növénylista

A fafajok listáját gyorsan növő fajokkal egészítettük ki (fűz, juhar). Ennek oka, hogy az egykor a vízparton álló (nagy részben ferde törzsű, kis ültetési távolságuk miatt deformálódott alakú) fűzfák kivágása után az erős északnyugati szél akadály nélkül halad át a területen, amely – védelem hiányában – a szomszédos parton lévő kerteket károsítja, a kinti tartózkodást ellehetetleníti. A gyorsan növő fafajokkal a lehető leggyorsabban kívánjuk a szél erejét csökkenteni. A cserjék közül az allergiát okozó és mérgező fajokat a kisgyermekes családok kérésére távolítottuk el: Cotinus coggyria (cserszömörce), Sambucus nigra (bodza), Euonymus europeus (kecskerágó). Az így kieső cserjéket a fennmaradó cserjefajok számának növelésével pótoltuk.

Környezetrendezési helyszínrajz

 
Facebook
Galéria
Eseménynaptár
Augusztus 2022
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Szeptember 2022
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
Hírlevél

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Oldaltérkép
  

VÁMOSSZABADI © 2022 Minden jog fenntartva! Honlapkészítés: R-BIS