Vámosszabadi Tagiskola

 

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

(20)204-5545

   

„Én azt hiszem, annál nincs nagyobb öröm, mint valakit megtanítani valamire, amit nem tud, és nagyobb jótétemény sem.“

(Móricz Zsigmond) 

Kedves Látogatónk, szeretettel köszöntjük iskolánk honlapján!  

Hírek, események

Bemutatkozunk

Tanulmányi eredmények

A falusi iskolák védelmében

Dokumentumok 

HÍREK, ESEMÉNYEK

Elsőseink a Kisalföld napilapban!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma "Bonis Bona - A Nemzet Tehetségeiért" díjat adományozott Kamocsai Antalné tagiskola-vezetőnek. Gratulálunk és további eredményes munkát kívánunk!


Iskolánk TEHETSÉGPONT lett! 

A vámosszabadi kiskutatók

 

 

Kis iskola - nagy kirándulás

 

Kriszti néni tanévnyitó köszöntője 

 

Gyermeknap

 

 

Anyák napja

Vidám farsang

Adjunk álmokat gyermekeinknek

Büszkék vagyunk Rátok!

Egy varázslatos iskolába járok

Munkában a hagyományőrzők

Téli örömök

Beszámoló az első félévről

Mikulás

Márton nap

Újsággyújtés a négyzeten

 

  A MI ISKOLÁNK

 

Iskolánk Vámosszabadi központjában, a Faluház alsó szintjén, az óvoda szomszédságában helyezkedik el. Fenntartója Vámosszabadi Község Önkormányzata.

Alaptevékenysége: 1-4. osztályos gyerekek iskolai nevelése, oktatása

                                napközi otthonos ellátás

                                alapfokú művészetoktatás

                                sajátos nevelési igény szerint haladó tanulók nevelése, oktatása.

Az épületben két otthonos, világos tanterem, és egy számítógépes terem várja a tanulókat.

Az alsó tagozat feladata az, hogy a gyerekek megtanuljanak számolni, írni, értően olvasni és gondolkodni. Úgy érzem, ehhez minden megtalálható nálunk:

Munkájukat lelkiismeretesen, felkészülten végző pedagógusok. Eredményességünket mutatja, hogy az összehasonlító felmérések rendre az átlag fölött sikerülnek.

Törvényi előírásoknak megfelelő szakos ellátottság.

Eredményes tehetséggondozás és felzárkóztatás. A tanév során több tanulmányi versenyen is részt veszünk, ahol tanulóink többször érnek el helyezést, ill. a mezőny első harmadában végznek. Mivel a kis létszám miatt minden órán mindenkire jut idő, a felzárkóztatás sem nehéz feladat.

Angol és német nyelv oktatása a 4. osztálytól, igény szerint szakkör-szerűen már az 1. osztálytól. a kisbajcsi "anyaiskolából" jár át hozzánk nyelvet tanítani Sümeginé Huszár Klára és Legányi Eszter tanárnő, és ami még előnyt jelent: 1-1 órán csak 3-4 gyerek vesz részt.

Informatika-oktatás a 4. osztálytól. Szintén a kisbajcsi iskolából tanítja Szabó Miklós ig. úr.

Magasszintű tárgyi feltételek. Legújabb fejlődésünk e téren a 3-4. osztályban az interaktív tábla.

Modern tánc-művészeti képzés keretében.

Zenetanulási lehetőség. Szintén a kisbajcsi iskolából jön hozzánk Veszelka Attiláné zenetanárnő.

Falubusz igénybevételi lehetőség: ha versenyekre, úszni, kisebb kirándulásokra megyünk.

Hagyományőrzés és néptánc: Vallom, hogy nem szabad elfelejtenünk, honnan jöttünk, hova tartozunk. Ezért a néptánc és a hagyományőrzés heti szinten folyik az iskolában, valamint a nyugdíjasklub tagjainak segítségével készülünk minden évben a megyei néprajzversenyre, ahol tavaly 1. és 2. helyezést értünk el.

Jól működő napközi. Úgy gondolom, hogy napjainkban egyre nagyobb lesz az igény a jól működő napközire, hiszen itt a kisgyermek a megszokott környezetében, társai körében készíti el a leckét, és mellette vidám játékokban, tartalmas foglalkozásiokon vehet részt. Fejlődik személyisége és megismeri a különböző tanulási technikákat, amelyből kiválasztja a neki legjobban megfelelőt.

Felvetődhet a kérdés: Vajon nem okoz-e törést gyermekem életében az 5. osztály?

Bizton  mondhatom, hogy nem !

Mivel a gyerekek minden órán szerepelnek, és a tanév során számos iskolai és községszintű rendezvényen is részt vesznek, a 4. osztály végére kinyílnak, magabiztosak lesznek, megismerik azt az érzést, hogy mindannyian egy közösség megbecsült tagjai. Továbbtanulva zökkenőmentesen beilleszkednek, tartják tanulmányi eredményeiket.

Iskolánk nyitva tartása: reggel 6.30-tól délután 16.30-ig.

Az önkormányzat támogatja iskolánkat:

Az 1. osztályosok ingyen kapják a tankönyveket, év elején minden tanulónk egy füzet- és írószercsomagot vehet át, valamint hozzájárul tanulmányi kirándulásunk buszköltségéhez. Köszönjük!

Kamocsai Antalné, tagiskola-vezető

                            

 

Tanulmányi eredmények

       2011-2012. tanév

 


A falusi iskolák védelmében


Mint édesanya és mint pedagógus, aki szintén falusi kisiskolában tanít, szeretnék véleményt nyilvánítani.
Biztos vagyok benne, hogy mind a falusi, mind a városi iskolák között van „jobb” és kevésbé jó tanintézmény.
Ami nem a különböző szaktantermek felszereltségén múlik, hanem az ott tanító pedagógusok felkészültségén, lelkesedésén, gyermekszeretetén. „Kevésbé az a fontos, hogy mit tanulnak a gyerekek az iskolában, inkább az, hogyan tanulják, mert ez meghatározza a tudásuk felhasználását egész életük során.” Az én gyermekem a kisbajcsi iskolából indulva, gimnazistaként tartotta a szín ötös eredményt, sőt német nyelvből – amit szintén itt kezdett tanulni – 11. osztályban felsőfokú nyelvvizsgát tett. Mind ebben a tanintézményben, mind a vámosszabadi tagiskolában megtalálható minden feltétel, hogy a gyermekek az általános iskola követelményeit maradéktalanul teljesítsék: magas szintű tanulmányi munka, szakkörök, angol- és német nyelv tanítása, informatikaoktatás, a művészeti oktatás keretében modern tánc foglalkozások. Emellett a kisebb létszám és a családias hangulat minden előnyét élvezhetik: tehetséggondozás, számos versenyen való részvételi lehetőség a jobb tanulóknak, felzárkóztatás a lemaradóknak. A pedagógusok jobban oda tudnak figyelni a gyerekekre: nagy gondot fordítanak az erkölcsi nevelésre és a közösségépítésre is.

A Vámosszabadi Tagiskolában összevont osztályokban tanulnak a gyerekek. Én teljes mértékben megértem azokat, akik ezt meghallva, azt gondolják: ez visszalépés. Mivel nem ismerik ezt a tanulási formát, és – kevés kivételtől eltekintve – nem is akarják megismerni. De az itt tanult és tanuló gyerekek szüleivel együtt mondhatom, hogy mi az összevont osztálynak csak előnyeit tapasztaljuk. Az összevont tanítás napjainkban úgy zajlik, hogy a pedagógus egy órán belül felváltva foglalkozik a gondjaira bízott két osztállyal. Ez a tanítótól természetesen több felkészülést kíván, de a nebulóknak csak hasznára válik: önállóbbá válnak, megtanulnak koncentrálni, és rengeteget tanulnak egymástól is. Sok-sok példa közül csak egy: Negyedik osztályos gyermek anyukája mesélte: a Széf c. műsorban kérdés volt, hogy hívták Istvánt megkeresztelődése előtt? A lánya egyből rávágta: Vajk! - De ügyes vagy, most tanultátok? - Dehogy, már el is felejtettem volna, de a harmadikosok erről tanulak, és így eszembe jutott… Ezt igazolja többek között, hogy a vámosszabadi iskola az oly sokat emlegetett kompetenciamérésen , és az országos összehasonlító felméréseken is messze az országos átlag felett szerepelt, megelőzve nagyvárosi iskolákat is. Mit mondhatnék még? Talán azt, hogy a falusi kisiskolákban a tanítók szerepe messze nem csak az iskolai munkára korlátozódik. A közösség motorjai ők: mi pl. számos községszintű rendezvényen szerepelünk, hagyományőrzéssel foglalkozunk – a megyei Timaffy László néprajzi versenyen 2. helyezést értünk el, Karácsony és falunap nem zajlódhat nélkülünk, és büszkék vagyunk iskolánk jó hírére. Kérjük, ismerjenek meg minket, látogassanak el hozzánk!


                                                                                                                                             Kamocsai Antalné tagiskola vezető

Válasz néhány olyan kérdésre,  mely felvetődhet minden iskolát választó szülőben:


Ebben a kisiskolában megkapja-e gyermekem ugyanazokat a lehetőségeket, mint egy városi iskolában?


IGEN. Tanintézményünkben lehetőség van német vagy angol nyelv tanulását választani, ráadásul a nyelvórákona kis létszám miatt rengeteg egyéni gyakorlásra van lehetőség, mintha magántanárhoz járnának a gyerekek. Számítástechnika terem, szakkörök, furulyatanulás, néptánc, a művészeti oktatás keretében modern tánc-foglalkozások állnak rendelkezésre.


Az összevont tanulási formában is megfelelően teljesítenek a gyerekek?


IGEN. A kompetenciamérésen és az év végi összehasonlító felméréseken is az országos átlag felett teljesítettek tanulóink. (Megtekinthető a honlapon.)


A továbbtanulás szempontjából nem hátrány-e a helyben végzett alsó tagozat?


NEM. A tőlünk kikerült gyerekek megállják a helyüket mind a felső tagozatban, mind a középiskolában, ill. felsőfokú tanintézményben. Hiszen az alsó tagozat feladata az, hogy megtanítson számolni,írni, értően olvasni, egyszóval szilárd, biztos alapokat adjon. Ennek pedig úgy érzem, maradéktalanul eleget teszünk. Tavalyi tanévben Erdélyi Áron, tavalyelőtt Póta Sára felvételizett a Kazinczy 8 osztályos gimnáziumába. Mindkettőjüket felvették, és azóta is jól teljesítenek.


Okoz-e törést a gyerekek életében, hogy a felső tagozatot máshol kell kezdeniük?


NEM. Vagyis csak akkorát, amekkorát egy 5. osztály amúgy is okoz. Hiszen a kisbajcsi anyaiskolában tanító pedagógusok közül többen átjárnak hozzánk, hogy a szaktantárgyakat megfelelő színvonalon tanulhassák a gyerekek (német, angol, számítástechnika, furulya). A többiekkel és a gyerekekkel pedig a közös programokon ismerkedhettek. Mivel nálunk a kis létszám miatt minden tanórán minden tanuló többször is szerepel, valamint számos rendezvényen és megemlékezésen is részt veszünk műsorainkkal, 4. osztály végére a gyerekek akkora magabiztosságra és önbizalomra tesznek szert, hogy megtalálják helyüket az új közösségben is.


Mettől-meddig van nyitva az iskola?


Tanintézményünk nyitvatartási ideje: Fél 7-től délután fél 5-ig. Természetesen igény esetén ezen még változtatni tudunk.
Ha bármilyen kérdésük van, forduljanak hozzánk bizalommal!

 

 
 

 

 

 
Facebook
Galéria
Eseménynaptár
December 2023
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Január 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Hírlevél

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Oldaltérkép
  

VÁMOSSZABADI © 2023 Minden jog fenntartva! Honlapkészítés: R-BIS